Waarden en normen op JenaplanschoolDe Zonnewijzer; Gedrag en Anti pest protocol
Voor een weergave met ondersteunende plaatjes van de Kanjertraining, klik op:
Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties. Leerlingen en groepsleerkrachten moeten met plezier naar school gaan.
Respect voor elkaar staat bij ons hoog in het vaandel. Algemene fatsoensnormen en goede omgangsvormen vinden we belangrijk.
Op de Jenaplanschool de Zonnewijzer hebben we afgesproken, dat alle groepsleerkrachten en betrokkenen zich houden aan ons gedrags- en pestprotocol. Hierin is te lezen wat leerlingen en ouders van groepsleerkrachten mogen verwachten. Tevens staat erin wat wij als team van leerlingen en ouders verwachten.
Groepsleerkrachten, ouders en betrokkenen hebben een voorbeeldfunctie met betrekking tot dit gedragsprotocol.
Gedrag. Algemene omgangsregels: Aandacht, Respect, Samen. Op de Zonnewijzer:
Algemene gedragsregels. Op onze school:
(Bijv.: schoolreisjes, sportdagen, kamp, bij de BSO, tijdens gymlessen)
Regels voor leerlingen
Regels voor onderwijskundig en ondersteunend personeel
Aandachtspunten voor ouders, verzorgers en groepsleerkrachten.
Specifieke gedragsverwachtingen De Zonnewijzer: Algemene ruimte Veiligheid Respect Verantwoordelijkheid Gangen:
Houd de deur voor elkaar open. Veeg je voeten als je binnen komt. Trappen:
Gun elkaar de ruimte. Loop direct naar je eigen stamgroep. Ingang lokaal:
Houd de deur voor elkaar open. Gun elkaar de ruimte. De laatste sluit de deur.
Speelplein
Geen ‘zwarte pet’ gedrag. We hebben respect voor elkaar en voor de natuur. Wees zuinig op de spullen. Houd het plein schoon. Samen de gebruikte materialen opruimen. Toiletten
Gebruik het kaart- en/of kettingsysteem. Wacht rustig op je beurt. Iedereen gaat zitten op de toiletpot. Sluit de deur. Ruim het op als het per ongeluk mis gaat. Je mag naar het toilet als de uitleg is afgelopen. Trek de wc na afloop goed door. Was je handen als je klaar bent. Wees zuinig met water en toiletpapier. Kleedkamers in gymzaal en sporthal
Gun elkaar de ruimte. Hang gevallen spullen weer op. Binnen praat je met zachte stem. Help elkaar als het nodig is. Als je klaar bent ga je direct de gymzaal in. Neem al je spullen weer mee terug naar school/huis en controleer de kleedkamer als je wegloopt. Houd de ruimte netjes. Houd eten en/of drinken in je gymtas. Algemene ruimte Veiligheid Respect Verantwoordelijkheid Gymzaal/ sporthal
Binnen praat je met een ‘binnen-stem’. Zet materialen op de juiste plek weer terug. Speelzaal
Binnen praat je met een binnen-stem. Gun elkaar de ruimte. We ruimen samen alles op. Gebruik de spullen waar ze voor bedoeld zijn. Schuur onderbouw
Samen spelen, samen delen. Geef de spullen aan juf/meester als er wordt opgeruimd.
Schooltuin
Heb respect voor de natuur. Kijk goed waar je loop. Help elkaar waar nodig. Luister goed naar de ‘tuinouder’. Zorg goed voor de planten. Ga zuinig om met water. Veeg je voeten voordat je weer naar binnen gaat. Fietsenrekken
Gevallen fietsen zet je rechtop. Meld het bij je juf/ meester als er iets per ongeluk is stuk gegaan.
Aula
Binnen praat je met je binnen-stem Wees stil tijdens een voorstelling. Houd je aandacht bij de voorstelling uit respect voor de ‘spelers’. Geen ‘zwart en/of rode pet’ gedrag Blijf op je plaats. Laat je werkplek netjes en schoon achter. Houd rekening met elkaar. Gebruik de spullen waarvoor ze bedoeld zijn.
Pesten.
Onaanvaardbaar en antisociaal gedrag Onder onaanvaardbaar en antisociaal gedrag verstaan wij over het algemeen alle gedrag dat niet in overeenstemming is met de visie van onze school.
De consequenties van onaanvaardbaar en antisociaal gedrag: 1. Eerste overtreding: waarschuwing aan de leerling en de ouders. Schriftelijke vastlegging door de groepsleerkracht (zie bijlage). Melden dat maatregelen worden genomen bij een volgende overtreding binnen zes weken. 2. Tweede overtreding binnen zes weken na eerste overtreding: schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht (zie bijlage), groepsleerkracht belt ouders, directie wordt op de hoogte gebracht. De ouders worden uitgenodigd voor gesprek. Bij dit gesprek is naast de groepsleerkracht een lid van de directie aanwezig. 3. Derde overtreding binnen zes weken na tweede overtreding: schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht (zie bijlage), directie belt ouders. Consequentie: één dag in andere groep of in een aparte ruimte met toezicht met eigen werk. Er wordt een melding gemaakt bij het bestuur van stichting Blosse. 5. Vierde overtreding binnen zes weken na derde overtreding: schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht in overleg met directie. Consequentie: uitnodiging aan ouders door groepsleerkracht en directie, 2 dagen thuis werken. ’s Ochtends werk halen en ’s middags schoolwerk inleveren. 6. Vijfde overtreding binnen zes weken na vierde overtreding: schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht in overleg met directie. Consequentie: uitnodiging aan ouders door groepsleerkracht en directie, eventueel verwijdering*, week in andere groep met eigen werk of in een aparte ruimte met toezicht. Schorsing en/of verwijdering gebeurt na over leg met de stichting Blosse; het bevoegd gezag schorst en verwijdert. 7. Indien ongewenst gedrag continueert en de leerling niet meer te handhaven is op onze school, kan deze definitief van school worden verwijderd**. 8. Bij (zeer) ernstige overtredingen van de gedragsregels kunnen één of meer van bovenstaande stappen worden overgeslagen. De beslissing hierover wordt genomen door de directie, in overleg met de groepsleerkracht. Tevens wordt het bestuur van Blosse hiervan op de hoogte gesteld.
*In bijzondere gevallen kan een leerling door de directeur na overleg met het bevoegd gezag (schoolbestuur) en de inspectie en na melding bij de leerplichtambtenaar, voor één of meerdere dagen verwijderd worden. De ouders kan de toegang tot de onderwijsgebouwen en het schoolplein worden ontzegd. Deze maatregel zal alleen worden gebruikt als een leerling of een ouder zich ernstig heeft misdragen ten opzichte van medeleerlingen en / of onderwijskundig - en ondersteunend personeel. Gedacht moet worden aan het gebruik van lichamelijk geweld, het herhaaldelijk en opzettelijk verstoren van de lessen, enzovoort.
**Indien bij ernstige gevallen van wangedrag maatregelen ter voorkoming hebben gefaald, kan het bevoegd gezag, na een formele waarschuwing uiteindelijk overgaan tot het verwijderen van een leerling.
Naam leerling: Bijlage 1
Overtreding Datum Incident Maatregel Paraaf ouders Eerste
Waarschuwing aan de leerling en schriftelijke vastlegging door de groepsleerkracht, melden dat maatregelen worden genomen bij een volgende overtreding binnen zes weken.
Tweede
Schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht, groepsleerkracht belt ouders, directie wordt op de hoogte gebracht.
Derde
Schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht, directie belt ouders, één dag in andere groep of in een aparte ruimte, met eigen werk.
Vierde
Schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht, uitnodiging ouders door groepsleerkracht en directie. Twee dagen thuis werken en ’s morgens en ’s middags wordt het werk gehaald en ingeleverd op school bij de directie
Vijfde
Schriftelijke vastlegging door groepsleerkracht, uitnodiging ouders door groepsleerkracht en directie, eventueel verwijdering. Week in andere groep of in een aparte ruimte met eigen werk met toezicht.
Afspraken Kanjertraining
Van scholen wordt verwacht dat ze een teamlid (of meerdere teamleden) belasten met de taak om het beleid ten aanzien van pesten te coördineren, die tevens als aanspreekpunt in het kader van pesten fungeert. Wij kiezen ervoor om deze taak mee te nemen in het bredere perspectief van de pedagogische opdracht van de school, en de domeinen van sociale competentie en burgerschapsvorming. Anders gezegd, de leerkrachten zijn gezamenlijk verantwoordelijk.
De taken van de coördinator sociale veiligheid en antipestcoördinator (zie ook “Pesten”) worden op onze school uitgevoerd door de bouwcoördinatoren; Elise Geutskens (onderbouw) Jolanda Offerhaus (middenbouw) Kitty van der Wielen (bovenbouw)
De taakomschrijving van deze coördinator ziet er als volgt uit:
|
ContactMiddenweg 30a 1703 RC Heerhugowaard T 072 572 1509 Socialmedia
Op zoek naar kinderopvang? | Ga snel naarHome
De Zonnewijzer Kindcentrum de Zonnewijzer Jenaplan Beleid en protocollen Schooltijden, vakanties en verlof Digitaal | Inbreng ouders
Opvang
Kom Kennismaken
Ook een leuke baan in opvang of onderwijs?Kijk eens op www.werkenbijblosse.nl
Zoeken op onze site | StamgroepenOnderbouw 1/2 Middenbouw 3/4/5 Bovenbouw 6/7/8 Zorggroep Hoogbegaafdengroep |
Aangesloten bij |