Ventilatie op kindcentrum de Zonnewijzer

Ventilatie scholen Blosse Onderwijs

 

Heerhugowaard, 29 september 2020

 

 

Geachte ouders/verzorgers,

Ventilatie in kinderopvang- en schoolgebouwen staat op dit moment volop in de belangstelling. En hoewel het RIVM aangeeft dat het percentage kinderen van 0 t/m 12 jaar onder het aantal besmettingen zeer laag is, wordt toch gevraagd om extra aandacht te besteden aan de ventilatie in de gebouwen. Daarom heeft het Ministerie van OC&W en SZW verzocht om de stand van zaken in elk gebouw in kaart te brengen en de bevindingen te communiceren naar de GGD, de PO-raad, het onderwijspersoneel en de leerlingen. Uitgangspunt zijn daarbij de richtlijnen en normen die zijn opgenomen in het bouwbesluit voor bestaande bouw en voor nieuwbouw.

 

Voor wat betreft de locatie van uw kind geeft de inventarisatie de volgende informatie:

Het gebouw van het Kindcentrum De Zonnewijzer dateert van voor 2012 en voldoet aan de gestelde minimale ventilatie-eisen voor bestaande bouw. De lokalen en nevenruimten als personeelsruimte en directieruimte worden geventileerd door twee WTW-installaties met warmtewielen. De recirculatiestand is uitgeschakeld. Dit betekent dat uitsluitend met buitenlucht wordt geventileerd.

De aula’s en het speellokaal zijn tot slot voorzien van decentrale wtw-units met een kruiswisselaar.

 

Achtergrondinformatie

Het RIVM schrijft over ventilatie het volgende: “Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in kinderdagverblijven en scholen. Door ventileren wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. Goede ventilatie helpt ook om een overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID 19, te beperken. Het is daarom belangrijk om woningen en gebouwen, zoals scholen, goed te ventileren. Dit kan door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Lucht daarnaast ruimtes waar meerdere mensen verblijven, zoals klaslokalen, 10 a 15 minuten door bijvoorbeeld ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Hierdoor wordt de lucht binnen snel ververst. Lucht als er niet meerdere personen aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens de pauze”.

 

 

 

 

Blosse heeft de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in gebouwen, zoals het aanbrengen van airco’s en nieuwe ventilatiesystemen in het kader van het landelijk project Frisse scholen.

Daarnaast zijn er locaties waar investeringen in nieuwe ventilatiesystemen nog op de rol staan en locaties waar in de komende jaren nieuwbouw gepland staat.

 

Het door de afdeling Huisvesting opgestelde overzicht geeft aan dat het in veel gebouwen goed is geregeld als je sec kijkt naar de vraag of de gebouwen ventilatietechnisch voldoen aan de bouwbesluiteisen voor bestaande bouw of nieuwbouw. Als je ook kijkt naar het thermisch comfort in de bestaande gebouwen dan zijn er nog veel aanpassingen noodzakelijk dan wel wenselijk.

 

De huidige inventarisatie is in eerste instantie gericht op de vraag of het gebouw voldoet aan de eisen die in het Bouwbesluit 2012 worden gesteld, die per 1 april 2012 van kracht is. Schoolgebouwen die vanaf die tijd gebouwd zijn en een vergunning hebben van na die datum moeten voldoen aan de eisen voor nieuwbouw. Schoolgebouwen die voor die tijd gebouwd zijn, of een vergunning hebben van voor die datum, moeten voldoen aan de eisen zoals die gelden conform rechtens verkregen niveau. Dit kan het bouwbesluit 2012 zijn, maar ook één van de voorgaande versies van het bouwbesluit. De minimum ondergrens zoals gesteld in Bouwbesluit 2012 voor bestaande bouw mag daarbij nooit onderschreden worden. 

 

Aangezien thermisch comfort geen criterium is bij toetsing van ventilatie-eisen voor bestaande bouw in het Bouwbesluit 2012, mogen te openen ramen, ventilatieroosters en doorvoeren in gevels en daken meegenomen worden bij het bepalen van de ventilatie- en spuicapaciteit. Bijna al onze bestaande gebouwen voldoen dan ook aan de gestelde ventilatie-eisen voor bestaande bouw.  In de praktijk weten we natuurlijk dat je in de winter vaak niet zo kunt ventileren. Dan is aanvullende, geconditioneerde mechanische, ventilatie gewenst. In veel gebouwen is dit inmiddels geheel of soms deels gerealiseerd en de komende jaren zullen we dit ook nog bij de overige scholen gaan doen. Vaak in combinatie met gepland groot onderhoud, een renovatie of bij vervangende nieuwbouw.

 

Wij vertrouwen erop u met deze informatie voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Met vriendelijke groeten,

Blosse

 

College van bestuur

J.M. (Jeanette) de Jong

J.J.C. (Jeroen) Spanbroek

A.J.M. (Adrie) Groot