Directienieuws 9-3-2018

ingevoerd op 09-03-2018

Directienieuws 9-3-2018

 

 

Staking 14 maart, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

Handige ouder gevraagd!, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

Drukkerij van de Zonnewijzer, dit nieuws is bedoeld voor geïnteresseerden

Ipads op de Zonnewijzer (TYOD), dit nieuws is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen uit groep 4 tot en met 7

 

Staking 14 maart

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Wij willen u vragen om rekening te houden met de stakingsdag in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht op 14 maart a.s. Dit ondanks de toezegging van de minister van Onderwijs vorige week om versneld meer geld uit te geven. Het extra geld is specifiek bestemd voor verlichting van de werkdruk, de precieze besteding is een keuze van de school. Bijvoorbeeld voor extra handen in en buiten de klas. Dit is helpend voor leerlingen die extra ondersteuningsbehoefte hebben en het vermindert de werkdruk bij de leerkrachten. Hier gaan wij ons, in overleg met team en de MR, de komende tijd over buigen en zullen u daarvan op de hoogte houden.

Maar uiteindelijk gaat er met dit akkoord niet meer geld naar het onderwijs dan al in het regeerakkoord was voorzien. En het probleem van het grote tekort aan leerkrachten is hiermee zeker nog niet opgelost. Ook het team van de Zonnewijzer ervaart dit probleem. Invallers zijn nagenoeg niet te vinden.

Wat gebeurt er bij een ziekmelding van een leerkracht?

Om 6:30 uur gaat de telefoon, er is een collega ziek! Er wordt een melding in de vervangingspool gezet en daar staat tegenwoordig vrijwel meteen de mededeling: ‘geen invaller beschikbaar’ (ook voor een verlofdag voor over 4 weken is al niemand meer beschikbaar!!) Het team gaat in dat geval in overleg. Hoe kunnen wij zorgen voor rust en continuïteit voor de leerlingen en tegelijkertijd onze teamleden niet over belasten?

Wat gebeurt er dan?

de groep opdelen. Soms de hele dag, soms alleen tijdens ‘de uitleg’ (gevolg: meer leerlingen per groep en kwalitatief minder goed onderwijs);

een leerkracht de verantwoording geven over 2 groepen in samenwerking met een stagiaire (gevolg: kwalitatief minder goed onderwijs);

een leerkracht vragen om te komen werken op haar/zijn vrije dag (gevolg: extra belasting met kans op uitval nog meer leerkrachten);

de onderwijsassistent voor de groep zetten in plaats      van dat zij leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften helpt (gevolg: geen ondersteuning aan leerlingen die dat wel nodig hebben);

de ouders vragen om de kinderen thuis te houden (gevolg: extra regelwerk en kosten voor de ouders);

een collega van het MT (indien zij niet al voor groep      staan) of IB (indien zij niet al voor groep staan) voor de groep (gevolg: werkzaamheden worden niet of later, in de avonduren, uitgevoerd);

intern schuiven met de leerkrachten om een opvangmedewerkster voor een groep te kunnen zetten (gevolg: meerdere groepen hebben niet hun eigen leerkracht en een ‘onbevoegde’ voor de groep).

 

Dagelijks wegen wij af wat de beste, of beter, de minst slechtste oplossing is. En bedenk hierbij, het lerarentekort is groeiende! Dat heeft ook zijn weerslag op de flexibiliteit van (part time) collega’s. Een enkele keren bijspringen oké, maar structureel…

Binnen stichting Blosse zagen wij dit tekort al lang aankomen. Er zijn eind vorig schooljaar veel extra leerkrachten aangenomen. Een paar maanden later is dat nog een keer gebeurd. En nu is het de dagelijkse praktijk, zoeken naar leerkrachten….Alleen zijn er nagenoeg geen leerkrachten meer beschikbaar.

U begrijpt, wij doen er alles aan om uw kind op te vangen zodat wij geen groepen naar huis hoeven te sturen. Wij begrijpen heel goed dat u daar veel voor moet regelen en dat het soms extra kosten geeft. Dit zal in de toekomst door het groeiende lerarentekort alleen maar meer gaan gebeuren, zeker als wij nu niets van ons laten horen. Goed onderwijs staat bij ons voorop. Wij hebben daar goede en gemotiveerde leerkrachten voor nodig. Helaas wordt het tekort aan leerkrachten alleen maar groter en groter.

Wij willen u wederom duidelijk maken dat het vak van leerkracht weer aantrekkelijk moet worden; een beter salaris en minder werkdruk zullen daarbij helpen. Op die manier verwachten wij dat er meer leerkrachten voor de opleiding gaan kiezen waardoor er voldoende leerkrachten beschikbaar komen om dit geweldige beroep uit te oefenen. Uw kind verdient kwalitatief goed onderwijs. Wij hopen op uw begrip, want het is ons gezamenlijk belang dat de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd kan blijven.

Wij gaan op woensdag 14 maart de school opnieuw een dag sluiten. De bestuurders van Blosse vragen alle scholen hierin gezamenlijk op te trekken. De leerkrachten van de Zonnewijzer maken deze dag zelf de overweging hoe zij hier invulling aan gaan geven. Meedoen aan de manifestaties, achterstallig werk goedmaken of anders. Een indruk hiervan kunt t.z.t vinden op de facebookpagina van de school.

Wij vertrouwen erop voldoende informatie te hebben gegeven over wat wij zelf al allemaal doen bij het tekort aan leerkrachten en over onze motivatie van de staking. Voor opvangmogelijkheden van uw kind, verwijzen wij u naar Blosse kinderopvang, 072-5712045.

Namens het team van de Zonnewijzer

 

Karel Wolf

 

Handige ouder gevraagd!

Op de Zonnewijzer willen wij een flink aantal borden op maat laten maken en ophangen, vooral in de gangen. U kunt een voorbeeld (foto) zien in de bijlage. Op deze manier kunnen wij gemakkelijker werk van kinderen ophangen en doen wij iets langer met onze muren (van het semi-permanente gebouw….). Elke groep wil wel een bord en de maten zijn verschillend. En dan hebben ook nog een aantal borden nodig voor bijvoorbeeld de muren bij de trap e.d. Al met al gaat het om wel 40 borden.

Aansluitend willen wij ook nog graag een bepaalde kleur en willen wij er knijpers op laten maken.

Welke handige ouder ziet het zitten om deze borden voor een mooie prijs te maken? Graag contact opnemen met karel@bs-zonnewijzer.nl.

 

Drukkerij van de Zonnewijzer

De Zonnewijzer heeft een actieve drukkerij, gerund door vrijwillige (oud) ouders. En dat doen zij al vele, vele jaren!!. Maar komend schooljaar gaan Jannie en Regina met pensioen. Als vrijwilliger dan…..

Dat betekent dat wij de drukkerij de komende jaren anders moeten organiseren. Vrijwilliger Nettie heeft net een jaar ervaring en wil gelukkig nog wel even door.

Doordat er met het vertrek van de dames veel ervaring verdwijnt zullen wij als leerkrachten er ook wel weer even in moeten komen. Met de komst van de iPad is er sowieso sprake van veel aanpassingen (en denk ook aan de digitale toetsing) in het weekboek. Allemaal zaken die van belang zijn voor de drukkerij.

Wij hopen dat wij genoeg ouders krijgen die op min of meer vaste tijden in de week een steentje aan het kopiëren/drukken bij kunnen dragen. Bent u geïnteresseerd, dan bent u van harte uitgenodigd op dinsdag 20 maart om 9.00 uur in de teamkamer. Wij stemmen dan onze verwachtingen af en geven een idee wat het ‘drukkerijschap’ inhoudt. Aansluitend kijken wij of wij een nieuw ‘drukkerijteam’ kunnen organiseren. Natuurlijk hoort een proefsessie, een keertje meedraaien, tot de mogelijkheden.

Komt u langs op 20 maart, of wellicht liever op een ander moment, laat het ons dan even weten.

Mede namens het huidige drukkerij team,

Karel Wolf

 

iPads op de Zonnewijzer (TYOD)

Voorzichtig.

De kinderen op de Zonnewijzer hebben vanaf groep 5 de beschikking over een ‘eigen’ iPad. Komend jaar starten wij weer met de nieuwe groep 5 kinderen, de onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden zijn al begonnen. Wij zullen de betreffende ouders hierover t.z.t. verder informeren.

Inmiddels zijn wij er aardig ervaren mee en leren de leerlingen en leerkrachten elke week weer meer.

Na een aantal schadevrije jaren valt het ons op dat er nu meer iPads wel schade oplopen. Het gaat dus niet over software of over het gebruik, het gaat om onvoorzichtig omgaan met de iPad. Wellicht zijn wij er met zijn allen zo aan gewend dat wij hier minder alert op zijn. Wilt u thuis nog eens goed bespreken dat de kinderen er voorzichtig mee om blijven gaan? Dan doen wij dat op school. Behalve dat dit natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld is, kan het ook een dure reparatie voorkomen.

bord voor de gang bord voor de gang